Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda dereceye girenler nasıl başardıklarını anlattı. İşte 'tulum çıkararak' ya da 1-2 hata yaparak başaranların sırrı:

OKS BİRİNCİLERİNDEN Yİ?İT YARGIÇ: ÖNEMLİ OLAN ÇOK ÇALIŞMAK DE?İL, DÜZENLİ ÇALIŞMAK

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında (OKS), Matematik-Fen ve Türkçe-Matematik puan türlerinde birinciliği paylaşan İstanbul Özel Çınar İlköğretim Okulundan Yiğit Yargıç, başarısını düzenli çalışmasına borçlu olduğunu söyledi.

Ailesiyle bir haftalık tatil için İtalya'da bulunan Yargıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle bir sonucu beklediğini belirterek, okul ve dershanenin kendisini sınava çok iyi hazırladığını söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yargıç'ın oğlu olan Yiğit Yargıç, henüz hangi okula devam edeceğine karar vermediğini kaydetti.

Yargıç, sınava nasıl hazırlandığına ilişkin olarak, ''Öncelikle sistemli çalıştım. Öğretmenlerimin verdiği testleri çözdüm. Bol bol test çözerek, konuları tekrar ettim. Günü gününe ders çalıştım. Zaten 3 yıldır sistemli şekilde çalışıyordum'' diye konuştu.

Annesi de doktor olan ve bir kardeşi bulunan Yargıç, ailesinin sınav sonucuna çok sevindiğini ifade ederek, ''İleride fizik veya kimya dalında bilim adamı olmak istiyorum'' dedi.

Bu yıl Askeri Lise Sınavlarında Türkiye dördüncüsü olduğunu, TÜBİTAK Matematik Olimpiyatında da ''Altın Madalya'' kazandığını  anlatan Yargıç, ''Önemli olan çok çalışmak değil, düzenli çalışmak'' diye konuştu.

SELİN İŞGÜVEN, BAŞARISINI DENİZE GİREREK KUTLADI

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) tüm soruları doğru bilerek birinciliği elde eden 2 öğrenciden biri olan Selin İşgüven, ''En büyük idealim genetik mühendisi olmak'' dedi.

Bodrum'da ailesiyle bir tatil köyünde dinlenen İstanbul Özel Üsküdar S.E.V. İlköğretim Okulu öğrencisi Selin İşgüven (14), AA muhabirine, birincilik haberini sınava hazırlandığı dershane yöneticilerinden öğrendiğini söyledi.

Sınava hazırlanırken kendini eve kapatmadığını belirten İşgüven, ''Sınava kadar oyun da oynadım bilgisayara da girdim. Sınava hazırlanan arkadaşlara tavsiyem, 'ders okulda öğrenilir' mantığıyla hareket etsinler, dersi okulda öğrenmeye çalışsınlar. Başarımda en büyük pay önce okulumun, sonra da sınava hazırlandığım 2 dershaneye aittir'' diye konuştu.

Hangi okula gideceğine henüz karar vermediğini ifade eden İşgüven, ''Sınav puanımın belli olması için bekledim. Kafamda bir iki okul var. En büyük idealim ise genetik mühendisi olmak'' dedi.

DOKTOR ANNE-BABANIN TEK ÇOCU?U

Selin İşgüven'in doktor annesi Pelin İşgüven ise Selin'in tek çocukları olduğunu ifade ederek, ''Eşim ve ben doktoruz. Selin'in bu başarıyı yakalayacağına inanıyorduk. Bu başarıya katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Türkiye birincisi Selin İşgüven, başarısını birlikte tatil yaptığı arkadaşlarıyla denize girerek kutladı.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜLERİNDEN ELİF AFACAN BAŞARIYI BEKLİYORDU

Özel Adana İlköğretim Okulu öğrencisi Elif Afacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ders çalışmanın kendisi için hobi haline geldiğini, hiç yorulmadığını, hedefinin bilim insanı olmak olduğunu belirtti.

Sınavdan sonra tüm cevapların kontrolünü yaptığını ve derece beklediğini anlatan Afacan, ''Bu nedenle sonuç sürpriz olmadı. Dileğim öncelikle Adana Fen Lisesine girmek, ardından üniversite sınavında da derece yapmak'' dedi.

Anne Naime Öztürk ise muhasebecilik yaparken işinden ayrıldığını, kızına derslerinde her zaman destek olduğunu belirterek, ''Kızım beni ders çalışma konusunda hiçbir zaman üzmedi. Ben de bir anne olarak onun her zaman yanındayım. İhtiyaç duyduğunda derslerine de yardımcı oluyorum. Ona hiçbir zaman 'derslerine çalış' deme gereksinimi duymadım'' diye konuştu.

Serbest meslek sahibi baba Seza Afacan ise kızına her zaman güvendiğini, sürekli test çözme alışkanlığının olduğunu ifade ederek, sonuca hiç şaşırmadıklarını söyledi.

Özel Adana İlköğretim Okulu Müdürü Hülya Uysal ise Elif Afacan'ın ilköğretim birinci sınıftan itibaren öğrencileri olduğunu belirterek, ''Elif, disiplini ve çalışkanlığıyla herkese örnek oluyor. Elde edilen başarı bizi gururlandırdı. Elif'ten böyle bir başarıyı bekliyorduk'' dedi.

ZEKİ CAN UZUN ZEHRA Ö?RETMENE BORÇLU

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme veYerleştirme Sınavı'nda (OKS) Matematik-Fen (MF) ve Türkçe-Matematik (TM) puan türünde Türkiye ikincisi olan İzmir Aliağa PETKİM İlköğretim Okulu öğrencisi Zeki Can Uzun, ''başarısını okuluna ve kendisini 5. sınıfın sonuna kadar okutan öğretmenine borçlu olduğunu'' söyledi.

AA muhabirinin görüştüğü, PETKİM'de Teknik Emniyet Şefi baba ile ilköğretim Fen Bilgisi öğretmeni annenin 2. çocuğu Zeki Can Uzun, eğitim hayatına babasının görevi nedeniyle İzmit PETKİM İlköğretim Okulunda başladığını, babasının tayin olması üzerine 4. sınıfın ikinci eğitim döneminde Aliağa'ya geldiklerini belirtti.

Ablasının bu yıl ÖSS'ye girdiğini ve onun sınav sonuçlarını da merakla beklediklerini dile getiren Uzun, şunları kaydetti: ''İlköğretim 4. sınıfa kadar İzmit'te okudum. Burada 1999 yılında meydana gelen depremi yaşadık. Okulumuz hasar gördüğü için depremin ardından eğitimimizin bir bölümünü Göztepe Eğitim ve Beslenme Okulunda sürdürdük. Dördüncü sınıfın ilk dönemi sonunda babam İzmir Aliağa'daki PETKİM'e tayin oldu. Bu nedenle Aliağa'ya geldik.''

Uzun, ''Başarımı okuluma ve beni 5. sınıfın sonuna kadar okutan öğretmenim Zehra Öztürk'e borçluyum. Matematik ve Fen derslerini çok seviyorum'' dedi.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜLERİNDEN ÜMİT YILMAZ

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında (OKS), Türkçe-Matematik puan türünde 496.617 puanla Türkiye üçüncüsü olan Kayserili Ümit Yılmaz, şimdiye kadar devlet okulunda okuduğunu, bundan sonrası için de devlet fen lisesini düşündüğünü söyledi.

Talas Bilge Kağan İlköğretim Okulu öğrencisi Ümit Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, okulunun açtığı kurslarda sınava hazırlandığını, başarılı elde ettiği için mutlu olduğunu belirtti.

Yılmaz, ''1. sınıftan 8. sınıfa kadar Bilge Kağan İlköğretim Okulunda okudum. Oradaki öğretmenlerimin bana emeği geçti. Hepsine de çok teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar devlet okulunda okudum, bundan sonra da devlet fen lisesini düşünüyorum. Hedefim doktor olmak'' dedi.

Ümit'in babası İmdat Yılmaz da, inşaatlarda sıvacı olarak çalıştığını belirterek, ''Çocuğum gece gündüz çalıştı. Başarılı olacağına inanıyordum. Çok sevindim. Bizlere bu mutluluğu yaşattığı için oğluma çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Bu arada, Yılmaz'ın sınavlara hazırlanmak için bir süre devam ettiği belirtilen Serhat Dersanelerinin Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Haskaraman da, başarılı öğrenciye bir dizüstü bilgisayar hediye etti.

OKS TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ KONURAY MUTLUER

Ortaöğretim Kurumları Sınavında (OKS) Türkiye üçüncüsü olan 14 yaşındaki Konuray Mutluer, başarısını Marmaris'te ailesi ile birlikte tatil yaparken öğrendi.

Marmaris'te bir otelde ailesi ile birlikte tatilini geçiren Konuray Mutluer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye üçüncüsü olduğunu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in açıklamalarını televizyonda izlerken öğrendiğini belirtti.

Bakan'ın, televizyondaki açıklamasının ardından İstanbul'dan bir çok arkadaşının kendisini telefonla aradığını anlatan Konuray Mutluer, ''Sınavım iyi geçmişti. Ancak böyle bir derece beklemiyordum. Sınava çok sıkı çalıştım, ancak sürekli test çözmedim. Planlı programlı çalıştım. İstediğim okulu kazanacağıma inanıyordum ama, dereceye gireceğimi sanmıyordum. Dereceye girdiğimi öğrenince çok sevindim. Amacım lise ve üniversiteyi de iyi bir derece ile bitirmek ve Atatürk'ün yolunda iyi bir meslek sahibi olmak'' dedi. 

-SEVİNCİNİ AİLESİ İLE PAYLAŞTI-

OKS Türkiye üçüncüsü olan Konuray Mutluer başarısını ailesi ile birlikte paylaştı. Oğlunun Türkiye üçüncüsü olmasını beklemediğini anlatan anne Yıldız Mutluer ise, ''Konuray'ın 2 yanlışı vardı. Bir çok öğrencinin bütün soruları tam yapabileceğini düşünüyorduk. Kendisini ilk 30'a girer diye düşünmüştük. Türkiye üçüncülüğü bizim için büyük sürpriz oldu'' dedi.

MERSİN İL BİRİNCİSİ CANDAN:  ''ÇOK ÇALIŞARAK DE?İL, DERSTE ÇOK İYİ DİNLEYEREK BAŞARI ELDE ETTİM''

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında (OKS), Türkçe-Matematik puan türünde 491.349 puanla 9'unculuğu üç öğrenciyle paylaşan Mersinli Ömer Mert Candan, başarıyı çok çalışmaya değil, dersi çok iyi dinlemeye borçlu olduğunu söyledi.

Mersin'in Anamur İlçesi Vakıfbank İlköğretim Okulu öğrencisi Candan, AA muhabirine, Türkiye genelinde ilk 100 içinde olmayı beklediğini ancak, 9'unculuğu beklemediğini söyledi. İki yıldır dershaneye gittiğini ifade eden Candan, ''Ama bunun yanında okulda dersleri dikkatle takip edip evde de günde bir saat ders çalışıyordum. Çok çalışarak değil, derste çok iyi dinleyerek başarı elde ettim'' dedi.

Ömer Mert Candan, İzmir Fen Lisesine kayıt yaptırmak istediğini ancak, kesin kararını henüz vermediğini belirtti.

Sosyal bilgiler öğretmeni baba Mustafa Mert ve emekli sınıf öğretmeni anne Sema Mert de oğullarının disiplinli bir yaşam sürdüğünü, kitap okumayı çok sevdiğini, elde ettiği başarının kendilerini gururlandırdığını kaydettiler.