Rehberlik Sitesi: Her şeyden önce bizlere vakit ayırıp bu söyleşiyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Ben teşekkür ederim. Bana ÖSS adaylarına düşüncelerimi ve yaşadıklarımı paylaşma fırsatı verdiğiniz için.

Rehberlik Sitesi: Öncelikle herkesin merak ettiği soruyla başlayalım isterseniz. FEM Dershanesinin birinci olan öğrenciye araba sözü verdiğini biliyoruz. Dershane bu sözünü tuttu mu?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Evet                                             

Rehberlik Sitesi: Bir tane Coğrafya sorusunu yanlış yaptınız. Bu soru hangisidir? Soruya sınavdan sonra baktığınızda neden yanlış yaptığınızı tespit edebildiniz mi? Ayrıca o soruyu herhangi bir Coğrafya öğretmene sordunuz mu?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Tespit ettiğim için sormaya gerek duymadım.

Rehberlik Sitesi: ÖSS’ye lise 1 den başlayarak çalıştığınızı belirtmiştiniz. Sınava hazırlanan adaylara Lise 1 den başlayarak yıl yıl neler yapmalarını önerirsiniz?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:

Lise 1: Okula ağırlık vermelerini öneririm. Çünkü lise 1 konuları yeni sınav sisteminde birinci bölümde yer alacaktır. Ayrıca ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının yüksek olması başarı olmak için önemli bir unsur.      

Lise 2: Okulla birlikte yavaştan sınava hazırlanmaları tavsiye ederim. Özellikle lise  2 konuları yeni sınav sisteminde de yer alacağı için bu konuları pas geçmesinler. Okula yönelik yaptıkları çalışmalar ÖSS’de avantaj olarak kendilerine geri dönecektir.                       

Lise 3:Tamamen sınava hazır hale gelmeleri gerekir. Bunun için lise 2 sonundaki yaz tatilini iyi değerlendirmelerini öneririm. Lise 1 ve lise 2 konularını bu tatil döneminde bir kez tekrar etmeliler ve test tekniğine kendilerini iyice alıştırmalarında yarar var.

Rehberlik Sitesi: Son yıl, yani lise 3 ÖSS hazırlık açısından son derece önemli. Lise 3’te yıl boyunca aynı çalışma stratejilerini mi uyguladınız? Yoksa ÖSS denemeleri sonuçlarına göre strateji değiştirdiniz oldu mu?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Deneme sınavları sonucunda özellikle yanlış yaptığım soruların konularına yöneldim. Yani sorunun doğru cevabını öğrenmekle yetinmedim. Sorunun ait olduğu konuyu tekrar ettim. Sonra bu soruyu kendim çözmeye çalıştım. Zorlandığım durumlarda öğretmenlerimden o konularla ilgili yardım aldım. Sınavlarda zorlandığım konularla ve sınav stresini azaltma konusunda rehber öğretmenim benimle çok yakından ilgilendi. Hangi bölümden soruları cevaplamaya başlayacağımdan, sınavda zihnimi nasıl dinlendireceğime ve zaman tasarrufunu nasıl yapabileceğime kadar bütün ayrıntılar hakkında bilgilendirdi.

Rehberlik Sitesi: Sınava hazırlanırken basına verdiğiniz demeçlerde son iki ayda yaptığınız grup çalışmasının yararlı olduğunu söylemiştiniz. Son iki ayda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Bu çalışmalardan özellikle sizin için yararlı olan ve yapılmasını istediğiniz etkinlikler var mı?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Oluşan rekabet beni daha iyi olmaya sürükledi. Çünkü on kişilik bir grupla hergün birlikte ÖSS’ye hazırlandık. Bu iki ayda sabah dokuzda 3 saatlik ÖSS denemesiyle güne başladık, ardından herkes kendi eksiklerini kapatmaya yönelik çalışmalar yaptılar. Her sınav sonrası arkadaşlarıyla soru değerlendirmesi yaptık, bu hepimize büyük katkı sağladı..

Rehberlik Sitesi: ÖSS sürecinde FEM Yurtlarında kaldınız mı? Kaldınız yurt çalışmalarının üniversiteye hazırlıkta ne gibi katkıları oldu?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Son 2 ay yurtta kaldım. Sınavda derece yapması beklenen on kişi ile birlikte geçti o günlerim. Birlikte kaldığım arkadaşlar rakip olmaktan ziyade dostumdu. Burada geçirdiğim günleri  “unutulmaz anlar” olarak tanımlıyorum. Çünkü burada kimse birinciliği kendine yakıştırmıyordu, herkes arkadaşlarını birinciliğe layık görüyordu. O günler hepimiz için birlik ve mücadele anlamı taşıyor. Son iki ayda üzerlerimde bir yorgunluk oluşsa da, “Başarı yorulmadan elde edilmiyor.”

Rehberlik Sitesi: ÖSS deneme sınavı sonuçlarını nasıl analiz etmiştiniz? Yeni hedeflerinizi nasıl belirliyordunuz? Sınav sonuçlarına göre kendinize rakip belirlediğiniz oldu mu?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Rakip belirlediğim olmadı. Sıramı sürekli yükseltmeye çalıştım. Her zaman elimden gelenin en iyisini ortaya koymaya çalıştım. Sınava hazırlanan arkadaşlarda her sınavda böyle düşünerek hareket etmelidir.

Rehberlik Sitesi: Hata yaptığınız soru tiplerinin sayılarını veya en çok hata yaptığınız konuları öğrenirken nasıl bir yol izlediniz?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Bol soru çözerek öğrenmeye çalıştım. Önce o konuyu birkaç kitaptan çalışıp iyice öğrenmeye çalıştım. Daha sonra değişik soru bankalarından konuyla ilgili tüm testleri çözdüm. Sorun devam ederse de hocalarımla birebir çalışıyordum ama çoğu zaman ona gerek olmuyordu.

Rehberlik Sitesi: Program uygularken veya çalışma yöntemi izlerken danışman öğretmeninizin nasıl bir etkisi oldu?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Kaynakları çalışma stratejilerim belirlerken yardımcı oldu. Eksiklerimi nasıl gidereceğimi ve neler yapmam gerektiğini danışmamdan öğrendim. Önerileri çok faydalı oldu.

Rehberlik Sitesi: Yıl boyunca hem okul hem de ÖSS hazırlık derslerini nasıl dengelediniz?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Yalnızca sınav zamanı okul derslerine çalışarak, okuldaki dersleri dikkatle dinleyerek ve de okuldaki öğretmenlerin yardımıyla başarılı oldum. Ancak yeni sınav sisteminde okul derslerindeki birçok konuda yer aldığından sınava hazırlanan arkadaşlara okulu ihmal etmemelerini öneririm.

Rehberlik Sitesi: ÖSS’de bilmek kadar dikkatli olmakta önemli, dikkatsizlik problemi yaşadınız mı? Yaşadınızsa bu problemi nasıl çözdünüz?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu: Biraz daha yavaş çözmeye çalışarak dikkatsizlik problemini en aza indirmeye çalıştım.

Rehberlik Sitesi: Hangi kaynakları takip ettiniz?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:  Öncelikle Fem yayınlarını bitirdim. Fem yayınlarını tamamladıktan sonra pi yayınlarına yöneldim. Zaman bulduğumda özellikle zorlandığım konularda piyasadaki diğer yayınlara yöneldim.

Rehberlik Sitesi: Yıl içinde sizi derse motive eden şeyler nelerdir? Motivasyonunuzu kaybettiğiniz dönemler oldu mu ve de bunu nasıl aştınız?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:  İyi bir üniversiteye girme isteğim.

Rehberlik Sitesi: Hazırlanırken özel çalışma zamanınız ve yeriniz oldu mu?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:  Genelde özel bir çalışma yerim olmadı ancak dershanenin bize ayarladığı kamplarda da özel yerimiz vardı bu da ders çalışmayı kolaylaştırıyordu.

Rehberlik Sitesi: Sizce üniversiteye hazırlanan bir öğrenciye dershanenin katkısı nedir?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:  Pratik kazandırır, okulda öğrendiklerini sınavda kullanabilmeyi öğretir. Bu nedenle FEM dershanesinin başarılı olmamda etkisi büyüktür.

Rehberlik Sitesi: Üniversiteye hazırlanan her öğrencinin gönlünde yatan bir bölüm vardır. Siz Türkiye 1. olarak istediğiniz bölüme girmeye hak kazandınız. Şu an için kazandığınız/ kazanacağınız bölümden memnun musunuz?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:  Evet

Rehberlik Sitesi: Önümüzdeki yıllara ilişkin planlarınızdan bahseder misiniz?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:  Akademik kariyere devam etmek.

Rehberlik Sitesi: Üniversiteyi bitirip mesleki hayata atıldığınızda Türkiye çapında mesleki başarılar elde etmeyi planlıyor musunuz?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:  Evet istiyorum. Özellikle kendi alanımda başarılı olmak için elimden geleni yapacağım.

Rehberlik Sitesi: Bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak sınava hazırlanan adaylara önerileriniz nelerdir?

İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu:  Kedilerine güvenmeleri öneririm. Çünkü ancak kendine güvenen insanlar hedeflerine ulaşabilirler.