Emeğim boşa çıkmadı

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı (OKS) birincilerinden Büşra Eroğlu, ''Çok mutluyum, emeğim boşa çıkmadı'' dedi.

Malatya'daki özel bir ilköğretim okulunun öğrencisi olan ve Matematik-Fen ve Türkçe-Matematik puan türlerinde birinciliği elde eden Eroğlu, sevincini okulda öğretmenleri ve ailesiyle paylaştı.

Sınava programlı hazırlandığını ve başarısında okulunun yanı sıra ailesinin büyük payı olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Çok mutluyum, emeğim boşa çıkmadı. Yaptıklarımızın karşılığını aldık. Benim üzerimde okulumun büyük emeği var. Onların ve ailemin yönlendirmeleriyle çok düzenli çalıştım'' dedi.

Anne Hayal Eroğlu ise kızının hiç sıkıntıya girmediğini ve hep mutluluk içinde ders çalıştığını belirterek, ''Kızım ders çalışmayı çok seviyor. Bazen fazla ders çalışınca ona engel oluyorduk. Bu büyük başarıdan dolayı kızımla gurur duyuyorum. Tüm öğretmenlerine teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

"Çalışmamın karşılığını aldım. ÖSS'de de böyle büyük bir başarı yakalamak istiyorum. Gerçekten iyi bir üniversitede eğitim görmek ve insanlığa faydalı olmak istiyorum. Yıl boyunca emek verdim. Bunun karşılığını da aldım. Çok güzel bir duygu. Türkiye'de birinci olan beş öğrenciden birisi olmaktan dolayı kendimi özel hissettim. Birinci olmamda etken olan Hügem Dersanesi’nin ve okulum Rahime Batu Koleji’nin yönlendirmelerine cevap verdim"

Öncelikle seni kutluyoruz. Bu kadar büyük bir başarıyı bekliyor muydun?

Sınav çok iyi geçmişti, benden daha yüksek net yapanlar olduğunu da duymamıştım. Birincilik olmasa da, derece bekliyordum.

Sınava nasıl hazırlandın? Çok çok çalıştım diyebilir misin? Beşinci sınıftan itibaren, sınavlara azıcık da olsa hazırlanmaya başlamıştım. Sekizinci sınıfta ise, düzenli olarak çalışmaya çok dikkat ettim. Çok çok fazla çalıştım diyemem ama verimli bir çalışma dönemi yaşadım. Hiç aksatmadan günde üç saat ders çalışıyordum. Çözdüğüm soru sayısı ise 200 civarındaydı.

Başarını bağladığın etkenler hangileri?

Öncelikle ailem, ardından okulum ve dersanem. Ben Rahime Batu Koleji’nde okudum, aynı zamanda Hügem Dersanesi’ne devam ediyordum. Hem okuldaki hem de dersanedeki öğretmenlerimiz, hem deneyimli ve işlerinde uzman, hem de o bizlere çok yakındı. Sorunlarımızı onlarla rahatça paylaşabiliyorduk.

Ailenle diyaloğun nasıldı?

Annem ve babam benim başarılı olmam için çok uğraştılar. Desteklerini hep hissettim. Bana karşı hep anlayışlıydılar, ben de bunun bilincindeydim, onları mahcup etmediğime inanıyorum, bundan sonra da her zaman bana destek olacaklarını biliyorum.  

Sınavlara hazırlıkta hangi kaynakları kullandın?

Geçtiğimiz yıllarda sınavlarda birinci olan öğrencilerin Zirve Dergileriyle hazırlandığını duymuştum. Dersanem olan HÜGEM Dersanesi’nde  de Zirve ile hazırlanıyorduk. Güvender Yayınları’nın soru bankalar ve konu anlatımlı kitaplarından çok faydalandım. Birde denemeler, onları unutmamak gerek, Güvender OKS deneme seti, sınavlardan önce benim en önemli yardımcımdı.

Hazırlık sürecinde bir gününü nasıl  geçirdiğini anlatır mısın?

Kendime bir plan yapmıştım ve onu uygulamaya çalışıyordum. Sabahları erken kalkmaya özen gösteriyordum. Hafta içi okulda dersleri hiç kaçırmamaya dikkat ettim, iyi dinlemeye çalıştım. Okul dönüşünde de mutlak o günkü konuların tekrarını yapıyordum. Ardından da OKS’ye hazırlık konularına bakıyordum.

Okul dersleriyle OKS hazırlık bir arada nasıl gitti? Zorlandığın oldu mu?

Bu konuda çok zorlandığımı söyleyemem. Okulum bana büyük destek sağladı ve iki tarafta da güçlük yaşamadım. Zaten  hem okul hem de sınavlar hazırlık dersleri birbirinin tamamlayıcısı.

Sınava hazırlanırken ders dışında nasıl vakit geçiriyordun?

Arkadaşlarımla sohbet etmeyi çok seviyorum, onlarla sık sık bir araya geliyorduk. Bir de yürüyüş yapmaktan hoşlanıyorum, sınav hazırlığından bunalınca yürüyüşe çıkmak bana iyi geliyordu.

Sınavlara hazırlık süreci sosyal yaşamını nasıl etkiledi?

Hiç bir şekilde etkilenmedim. Çünkü çalışmam devamlı bir süreç olduğu için, hayatım normal seviyesinde gidiyordu. Ama son sene çalışmamı ikiye katladım ve Allah bana Türkiye birinciliğini lütfetti.

Sınav stresi, kaygı yaşadın mı?

Çok stres ve kaygı yaşadığımı söyleyemem. Deneme sınavları yaptıkça, var olan stresim de azalıyordu. Dersanede çözdüğümüz onlarca sınavın yanında, okulda da yaklaşık 50 deneme sınavı çözdük, her bir sınav beni daha da rahatlatıyordu.

Sınav sırasında düşüncelerin nasıldı?

Sadece ve sadece sorulara odaklandım. Başka hiç bir şey düşünmedim, aklıma olumsuz duyguların yerleşmesine izin vermedim.   

Sınavlara hazırlanan kardeşlerine neler tavsiye ediyorsun?

Azimli bir çalışma ile, başarılmayacak şey yoktur. OKS’ye yeni hazırlanmaya başlayanlar, planlı olarak çalışmaya devam etmeliler. İlk başlarda bir kaç olumsuz sonuç alsalar bile yılmadan çalışmalarını sürdürsünler. OKS, o kadar da korkulacak bir sınav değil.

Kaynak: GENÇ REHBER/ OKS'ye Hazırlık Rehberlik Dergisi