ÖSS’ye kaçıncı sınıfta hazırlanmaya başladınız?

- Lise 3’te başladım diyebilirim. Samimi bir itiraf bu. Atatürk Fen lisesinde okuduğum için lise 2 alt yapım da iyiydi tabi ki.

Yıl boyunca hem okul hem ÖSS hazırlık derslerini nasıl dengelediniz?

- Atatürk Fen lisesinde okumak çok zordu. Lise 3 okul müfredatıyla ÖSS konuları birbirinden farklı. İlk dönem okuldaki öğretmenlerimiz okul derslerine yüklendiler. 2. dönem daha toleranslı davrandılar.

ÖSS sonuçlarını nasıl analiz ederdiniz? Yeni hedeflerinizi nasıl belirlediniz?

- Sınav sonuçlarında bana göre başarılı olan kişileri tespit ederdim. Her deneme sınavı sonucunda “şu kişiyi geçmeliyim” derdim.  Mutlaka her dersten ilk ona girme hedefim vardı.

Ders çalışma programı yaparken veya çalışma stratejisi belirlerken kimlerden, nasıl bir destek aldınız?

- Danışman öğretmenim hep yanımdaydı. Ailem psikolojik anlamda en büyük desteğimdi. Dershanedeki öğretmenlerimiz motivasyonumu yükselten önemli değerlerdi.

Yıl boyunca aynı çalışma stratejilerini mi uyguladınız? Yoksa ÖSS denemeleri sonuçlarına göre strateji değiştirdiniz mi?

- Yıl boyunca aynı çalışma stratejisi uygulanamaz. Hem monotonluk motivasyonunu düşürür. Her sınavın sonundaki analizle çalışma yoğunluğu belli branşlara yönelir. Aynı çalışma temposuyla devam edilemez.

Özel çalışma zamanınız ve yeriniz oldu mu?

- Genelde akşam başlayıp gece saat  bir buçuk ya da ikiye kadar çalışıyordum. Bir ara uyku düzenim bozulmuştu. Dershanenin yurdunda kaldığım zamanlar daha verimli çalıştım. Yurtta kendime ait özel bir masam vardı.

ÖSS’de bilmek kadar dikkatli olmakta önemli. Dikkatsizlik problemi yaşadınız mı? Yaşadıysanız nasıl çözdünüz?

- Bilmek kadar, dikkatli olmakta önemli tabi ki. Yetiştireceğim diye soruları hızlı çözmek en büyük problem. Arkadaşlarımdan dikkatsizlikten ötürü neredeyse on soru kaçıranlar var. Bende ÖSS’de bir soru kaçırdım. ÖSS pratiğimi artırmakla dikkatsizlik probleminin önüne geçebildim.

Hata yaptığınız soru tiplerinin sayısını azaltırken veya en çok hata yaptığınız konuyu öğrenirken nasıl bir yol izlediniz?

- Sınav sonuçlarına göre hataları görmek mümkün. Hatalarını görüyorsun ve onların üzerinde yoğunlaşıyorsun.

Yıl içinde sizi ders çalışmaya en çok motive eden şeyler nelerdi?

- Bana göre öğrencinin motivasyonunun sağlanmasında en önemli etken psikolojik durum. İlk 100’e girmeyi hedeflediysen, buna kendini inandırdıysan gerisi kolay. Yapacağım, dedim hep ve başardım.

ÖSS’de hangi derslerden kaç soru kaçırdınız? Bunu neye bağlıyorsunuz?

- Tarihten 1 yanlışım vardı. Bir sayısal öğrencisi olarak sözelden başladım. Sözelde başka dersten yanlışım yok. Fizikte bir soruyu, matematik ve geometri dersinden 2 soruyu boş bıraktım. Sayısaldan yaptığım sorularda hiç yanlışım yoktu.

Hangi kaynakları takip ettiniz?

- FEM ve Güven-Der yayınlarını yoğunluklu çalıştım. Diğer yayınlara ile ara sıra baktım. Zirve yayınlarını ve dergisini taradım. Bu başarımda önemli bir yer tuttu.

Motivasyonunuzu kaybettiğiniz dönemler olmuştur. Bunu nasıl aştınız?

- Yıl sonuna doğru motivasyon kayboluyor. Artık sıkılmaya başlamıştım. Her gün annemin ve babamın desteğiyle motive olmaya çalıştım. Psikolojik destek çok önemli. Dershanedeki öğretmenlerim benim için çok gayret gösterdi. Meslek hedefinden öte, “şu üniversitede okumalıyım.” düşüncesi beni daha çok motive etti.

Hangi derse nasıl çalıştınız?

- Sayısal dersleri öğretmenlerimden dinleyip sonra soru çözerek çalıştım. Sözel dersleri öğretmenlerden önce çalışma yapıp, hazırlıklı bir şekilde derslere girmeyi tercih ettim. Öğretmeni dinlemek tekrar niteliğinde oluyordu.  Daha sonrada test çözerdim. Bana göre her öğrenci ders çalışma profilinin kendisi çıkarmalı. Ben gece çalışmayı tercih ediyordum. Gece dikkati dağıtıcı fazla uyarıcı olmadığı için daha rahat konsantre oluyordum.

Bir günlük çalışma sisteminizi anlatır mısınız?

- Gündüzleri sözel derslere ağırlık veriyordum. Sözelde bir saat konu tekrarı yaptıktan sonra test çözmenin daha avantajlı olduğunu gördüm.

Ne olmak istiyordunuz? Hangi bölümleri tercihlerinizde gösterdiniz?

- Ortaokul yıllarında, tercümanlık düşündüm. Arkeolog olmayı da düşündüğüm oldu. Tercihlerimi elektrik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve genetik üzerine yoğunlaştırdım. Genetik bölümü çok idealist bir tercihti benim için.