Yıl boyunca aynı çalışma stratejilerini mi uyguladınız? Yoksa ÖSS denemeleri sonuçlarına göre strateji değiştirdiniz mi?

- Bizim ders çalışma stratejimiz kitap bitirme esasına dayanıyordu. Yani her branştan olabildiğince çok soru çözmek. ÖSS denemelerinin sonuçlarına göre sadece eksikliklerimizi görüp onlara yöneldik; ama stratejimizi değiştirmedik.

ÖSS sonuçlarını nasıl analiz etmiştiniz? Yeni hedeflerinizi nasıl belirliyordunuz?
- Hedef başlangıçta 80 netin üzerine çıkmaktı. Kısa bir süre sonra hedef 85 net olmuştu. Daha sonraları yani 2. dönemde bunun yanlış olduğunu düşünerek hedefimi olabildiğince bütün derslerden tüm soruları yapmak olarak belirledim. Yanlış sayısı hiç önemli değil, bir yanlış bile o sınav adına ya da o ders adına  benim için felaketti. Ama şu bir gerçek ki sınava hazırlanan üniversite adayları gerçek sınava kadar yanlış yapmaktan korkmamalıdır.

Hata yaptığınız soru tiplerinin sayılarını veya en çok hata yaptığınız konuları öğrenirken nasıl bir yol izlediniz?

- Başlangıçta eksik konularımın varlığı ve sınavlarda yaptığım yanlışlar beni korkutuyordu. Ama zamanla yanlış yapmayı istercesine bir hale girdim. Çünkü yapılan her yanlış gerçek sınavdan eksilen bir yanlıştır. Deneme sınavlarında bazı soruları çözerken kendi kendimle tartışırdım. “Bu soruyu şöyle sorsalardı zorlanırdım ya da bu sınavda çözemezdim.” diyerek soruyu kendimin yanlış yapabileceği hale getirerek çözmeye çalışırdım.

Program uygularken veya çalışma yöntemi izlerken danışman öğretmeninizin nasıl bir etkisi oldu?

- Şunu belirtmeliyim ki hiçbir zaman çalışma stratejimi kendim belirlemedim. Danışman öğretmenimizin yap dediği her şeyi yaptım. En doğrusunun bu olduğuna inanıyorum.Çünkü bir yerden sonra danışman öğretmeninizle o kadar yakınlaşıyorsunuz ki onun sizin için en doğru çalışma programını hazırlayacağından şüpheniz kalmıyor.

ÖSS’de hangi derslerden, kaç soru kaçırdınız? Bunu nelere bağlıyorsunuz?

- 1 Türkçe, 2 Tarih, 3 Coğrafya, 1 Felsefe, 1 matematik, 1 Kimya yanlışım vardı. Sözeldeki 4 yanlışım soruları tekrar çözmekten kaynaklandı. Adaylara en büyük tavsiyem sözel soruları için akla ilk gelen şıktan sonra soruyu irdelememektir. Kesinlikle sözeli tekrar çözmemektir. Sayısal yanlışlarım ise talihsizlikti.

 Yıl boyunca hem okul hem de ÖSS hazırlık derslerini nasıl dengelediniz?

- Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi mezunuyum.Okulum zaten bize gereken özveriyi gösterdi. Okul dersleriyle ilgili problemimiz kalmayınca her şey yolundaydı. Ancak her ne kadar okul gerekli özveriyi gösterse de çalıştığınız ortam ikisini beraber götürmeye uygun olmalı. Bu sebeple herkese FEM Dershanelerinin yurdunda kalmasını tavsiye ediyorum. Özelliklede Türkiye derecesi elde etmek isteyen öğrencilere.

ÖSS’de bilmek kadar dikkatli olmakta önemli, dikkatsizlik problemi yaşadınız mı? Yaşadınızsa bu problemi nasıl çözdünüz?

- Dikkatsizlik son 3 aya kadar baş belasıydı ama sonraları dikkatsizlik yapılan yerler kendini belli etmeye başladı. Bunda en büyük kolaylığı yapılan yanlışlar sağladı. Dikkatsizlikten dolayı yapılan her yanlıştan sonra sebepleriyle beraber kontrol ettiğinizde dikkatsizliğin gittikçe azaldığını ve en sonunda kalmadığını göreceksiniz.

 Hangi kaynakları takip ettiniz?

- Sanırım en fazla biyolojiden soru çözdüm. Genel olarak Güven-Der ve FEM yayınları mutlaka çözülmeli.

Yıl içinde sizi derse motive eden şeyler nelerdir? Motivasyonunuzu kaybettiğiniz dönemler oldu mu ve de bunu nasıl aştınız?

- Başarı için motive eden şeylerin başında evde ve okuldaki insanların beklentileri ve gelecekteki planlarım geliyor. Motivasyonun azaldığı zamanlarda FEM’deki danışman öğretmenler bunu anlıyorlar ve bu dönemlere yönelik yaptıkları ders çalışma programları gayet faydalı oluyor. Özellikle sömestri tatilinde yapılan ders çalışma programını hiç unutamam. Ders çalışma ve sosyal aktivite adına her şeyi yaptık ve mutlaka bütün FEM-1 sınıfında okuyan öğrencilere motivasyon düzeyini yüksek tutma adına katılmasını isterim.

Hazırlanırken özel çalışma zamanınız ve yeriniz oldu mu?

- Özel çalışma zamanı diye bir şey yoktu. Her an çalışmaya hazırdım. Ama üniversiteye hazırlanırken kaldığım yurdun ders çalışmaya katkısını her zaman açık sözlülükle belirtirim. Çünkü o ortamda herkesin üstelik en büyük rakip olarak gördüğünüz insanların çalıştığını gördüğünüzde çalışmadan duramıyorsunuz. Bütün öğrencilere böyle ortamlarda üniversiteye hazırlanmalarını tavsiye ederim.

Ciddi anlamda ÖSS ye çalışmaya ne zaman başladınız?

- ÖSS’ye çalışmaya lise 1’den itibaren kendimi adapte etmiştim. Lise 2’de çalışma temposunu artırdım, ama yolun yarıdan fazlası Lise 3’de alınmıştır diye düşünüyorum.