İlk ve ortaöğretim kurumlarının iki dönem arasında yaptığı ve genelde 15-20 gün süren ara tatili iple çeken çocuklar, bu tatil dönemini; bir dönem boyunca eğitim ve öğretim adına sergilemiş oldukları performansların sonucunda elde ettikleri bir dinlenme süreci olarak görürler.
Çocuklar bu dönemde sabahlara kadar televizyon seyretme, odasına kapanıp bilgisayar oyunları oynama, gezme vb. eğlenme planları yapadururken, anne ve babalar da endişelenerek çocuklarının bu tatil dönemini boş geçirmemesi adına neler yapabilirim gibi düşünceler içerisindedir. İş bu düşüncelere kalınca anne ve baba ile çocuklar arasında gerginlikler yaşanmakta ve tatil zehir bir hal alabilmektedir!
Ara tatil nasıl verimli hale gelir?
Yarıyıl tatilinde amaç, bu süreyi en etkin ve en verimli şekilde değerlendirme fikri olmalı.
Çocuğun bir dönem boyunca hayalini kurduğu dinlenme ve eğlenme planları ile ebeveyninin "boş kalmasın, ders çalışsın" düşünceleri çakışmamalı, akıllı bir tatil programıyla kriz aşılmalıdır.
Programda eğlenceye, gezmeye, dinlenmeye zaman ayrıldığı gibi, ilk yarıda işlenen derslerin genel bir tekrarına ve eksikliklerin giderilmesine de yer verilmeli.
Anne ve baba, alınan karnenin bir "ara karne" olduğuna ve "telafi şansı"nın bulunduğuna önce kendisi inanmalı, bu yönde çocuklarını destekleyip ikinci döneme yönelik motive edici konuşmalar yapmalıdır. Tersi bir tutum ve şiddete dönük davranış, çocuğun içe kapanma veya davranış bozukluklarına ve kendine zarar verebilecek davranışlara girmesine neden olabilir.
Büyük bir arzu ile tatili bekleyen çocuğa, "ders çalış", "neden çalışmıyorsun?", "senin dersin yok mu?" vb. cümleler kullanıp baskı yapılmamalı; bu durum anne-baba ve çocuk arasında olumsuz duygu ve gerginliklerin yaşanmasına neden olmamalıdır.
Ailece hazırladığınız tatil planında ders çalışma planı birinci hafta hafif, ikinci haftasında ise temponun biraz daha artırılmış olması iyi olur.
Çalışan anne ve babaların çocukları ile birlikte olabilmek için yıllık izinlerini mümkün oldukça bu dönemlerde kullanmaları, tatilin daha verimli hal almasına neden olacaktır. Birlikteliğinizi alışveriş merkezlerine, sinemaya, tiyatroya, büyüklerinin ziyaretlerine gitmekle ve spor yapmakla sağlayabilirsiniz.
Evde kalan çocuk, sıkıntısından vaktinin büyük bir kısmını internet ve istenmeyen televizyon programları karşısında geçirecektir. Havaların soğuk olması dışarı çıkmama olarak algılanmamalı. Çocuğun arkadaşları ile tehlike arz etmediği sürece dışarı çıkıp oynamasına, eğlenmesine fırsat verilmeli.